Особливості охорони і збереженя Рulsatilla grandis Wender. (Ranunculaceae) в Україні - ГОРБНЯК, ЛЕСЯ ТАРАСІВНА (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2013)
Представлена інформація щодо охорони і збереження Pulsatilla grandis Wender. в Україні. Проаналізовано охорону виду ex situ та in situ в Україні. Встановлено, що вид занесено до міжнародних документів, Червоних книг та регіональних списків видів, що потребують охорони на місцевому рівні в Україні та Європі. Не дивлячись на це, зникають первинні місцезростання P. grandis, ареал зазнає регресивних змін, відбувається його скорочення та фрагментація. Зникнення виду з природної флори України зумовлене антропогенним впливом. Встановлено, що охорона P. grandis на території України є недостатньою. Вид трапляється на території незначної кількості об'єктів природно-заповідного фонду. В Україні P. grandis охороняється в природному заповіднику “Медобори”, в національних природних парках “Галицький”, “Дністровський каньйон”, “Кармелюкове Поділля”, “Кременецькі гори”, “Подільські Товтри”, “Північне Поділля”, “Хотинський”, в ряді заказників (27) і пам’яток природи (6). Вид вирощується i розмножується у 13 ботанічних садах та 3 дендрологічних парках України. Для збереження та відновлення популяцій P. grandis пропонуємо створити 5 ботанічних заказників місцевого значення, 1 ботанічний заказник загальнодержавного значення, а одне урочище необхідно включити у зону регульованої рекреації НПП «Подільські Товтри». В перспективі запропоновано взяти під охорону всі місцезнаходження P. grandis.