Лишайники арборетуму Нікітського ботанічного саду та їх біоіндикаторні властивості - ХОДОСОВЦЕВА, ЮЛІЯ АНАТОЛІЇВНА (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2007)
На деревних породах Нікітського ботанічного саду виявлено 80 видів лишайників, що відносяться до 46 родів, 16 родин та 5 порядків серед яких Thelocarpon laureri та Thelopsis rubella є новими для ліхенобіоти Криму. Для ліхеноіндикаційних досліджень в умовах південного узбережжя Криму краще використовувати Quercus pubescens, на якому відмічено найбільшу кількість лишайників (38 видів) і який росте як у природних, так і антропогенних екотопах. За частотою трапляння лишайники Нікітського ботанічного саду розподіляються за трьома групами: перша – від 1,0% до 3,0%, друга від 3,1% до 20,0 %, третя – від 20,1% до 50,0% які в цілому корелюють з чутливими (включаючи токситолерантні), середньо-чутливими та індиферентними біоіндикаторними групами щодо якості атмосферного повітря.