Вивчення ефіроолійності Monarda fistulosa L. - СВИДЕНКО, ЛЮДМИЛА ВІКТОРІВНА (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2007)
В статті наводяться дані щодо біолого-морфологічних та біохімічних особливостей Monarda fіstulosa L., що культивується в умовах Херсонської області. Визначена масова частка ефірної олії в рослині. Вивчено її локалізацію, а також розміри ефіроолійних залозок на листках. Зроблена порівняльна характеристика вмісту ефірної олії у сорту 'Прем’єра' та у формах монарди. Вивчено динаміку накопичення олії за фазами розвитку та протягом доби. Встановлено, що до складу ефірної олії монарди входить 20 компонентів, основним серед яких є тимол.