Колекція культур водоростей Київського національного університету імені Тараса Григоровича Шевченка. Каталог штамів (2008 р.) - КОСТІКОВ, І.Ю.; ДЕМЧЕНКО, Е.М.; БЕРЕЗОВСЬКА, М.А. (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2009)
Наводиться каталог штамів колекції культур водоростей Київського національного університету імені Тараса Шевченка (Algae Culture Collection of Kyiv University -ACKU), що підтримується на кафедрі ботаніки. Колекція призначена для збереження біорізноманітності мікроводоростей, а також для забезпечення науковців та викладачів дослідницьким та учбовим матеріалом. Основу ACKU складають штами, ізольовані з наземних біотопів. Значною кількістю штамів представлені прісноводні водорості. У теперішній час ACKU включає 540 штамів (включаючи 246 аутентичних) зі 109 родів 283 видів, що належать переважно до відділів Chlorophyta та Xanthophyta.