Структурні зміни в рослинному покриві «Єланецького степу» за перше десятиліття заповідання - ТКАЧЕНКО, ВАСИЛЬ СЕМЕНОВИЧ (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2009)
Автор повторно обстежив рослинний покрив природного заповідника «Єланецький степ» (1675,5 га, Миколаївська область) через 10 років після фіксації його вихідного стану (1997-2007 рр.). Основна увага була зосереджена на абсолютно заповідному степу, який не випалювався (93 га). Тут розросталися чагарниково-степові угруповання за участю Сaragana frutex, зростала кількість розсіяних по степу Crataegus monogyna, Rhamnus cathartica, Rosa corymbifera та ін. Поширення на абсолютно заповідному степу дерниннозлакових угруповань з домінуванням Stipa capillata, S. lessingiana, S. ucrainica, Festuca valesiaca скоротилося майже на одну третину. Проте вони продовжували просторово домінувати, і серед них подекуди з’явилися відносно мезофітизовані угруповання з Poa angustifolia. Загалом степова рослинність заповідника лише спорадично розвивалася в природному демутативному спрямуванні, оскільки пожежі, особливо напередодні посушливого 2007 р., спричинили її значну деградацію. Постексараційна демутація перелогів відбувалася досить інтенсивно і досягла вузьколистотонконогової стадії (Poeta angustifoliae), ускладненої комплексом різнотравних угруповань та поширенням дерев і чагарників з навколишніх лісосмуг.