Доповнення до різноманіття рідкісних або маловідомих лишайників та ліхенофільних грибів Українських Карпат - ВОНДРАК, Я.; ПАЛІЦЕ, З.; ХОДОСОВЦЕВ A.; ПОСТОЯЛКІН, С. (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2010)
Наводяться дані щодо 103 рідкісних, маловідомих та спорадично поширених видів лишайників та ліхенофільних грибів з Українських Карпат. Вперше для України виявлено 29 видів ліхенізованих, три види ліхенофільних та один альгофільний гриб: Absconditella sphagnorum, Adelolecia kolaensis, Arthonia muscigena, Arthrorhaphis aeruginosa, Biatora albohyalina, Brodoa atrofusca, Bryodina rhypariza, Calicium pinastri, Caloplaca fuscorufa, C. isidiigera, Carbonea invadens, Catillaria croatica, Cryptodiscus gloeocapsa, Cystocoleus ebeneus, Epigloea medioincrassata, Gyalidea fritzei, Lecidea pullata, Lecidella patavina, Melaspilea granitophila, Micarea turfosa, Monodictys epilepraria, Opegrapha corticola, Phaeographis inusta, Polyblastia schaereriana, Protothelenella sphinctrinoides, Psilolechia clavulifera, Pycnora leucococca, Rinodina orculata, Sclerococcum griseisporodochium, Thelocarpon robustum auct. brit., non Eitner, Trapeliopsis glaucolepidea and Vezdaea stipitata. Усі гербарні зразки під назвою Brodoa intestiniformis, які були зібрані з території Українських Карпат відносятьсяся до B. atrofusca. Повідомлення щодо зростання Chaenotheca cinerea на території Українських Карпат є недостовірними. Наводяться перші реальні місцезнаходження Caloplaca conversa, Chaenotheca cinerea та Lecidea sphaerella для України. Multiclavula mucida та Schaereria fuscocinerea у зведеннях щодо лишайників Східних Карпат та України відсутні, однак повідомлення про ці види знайдені в українських та чеських джерелах. Pertusaria ophthalmiza був невірно наведений для України під назвою P. multipuncta і тому повинен бути виключеним із чекліста лишайників України. Phaeographis dendritica та Biatora meiocarpoides також виключаються із списку українських лишайників, тому що перший був некоректно наведений з Українських Карпат, а другий є синонімом до Micarea lithinella.