Лишайники та ліхенофільні гриби міста Берегове (Закарпатська область) - ГРОМАКОВА, АЛЛА БОРИСІВНА; ДАРМОСТУК, ВАЛЕРІЙ ВІКТОРОВИЧ (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2021)
У статті представлені результати дослідження ліхенобіоти міста Берегове (Закарпатська область). Загалом виявлено 84 види лишайників та 13 видів ліхенофільних грибів. Серед них Bryostigma phaeophysciae, Epiphloea byssina, Heterocephalacria physciacearum, Laetisaria lichenicola, Lichenochora obscuroides, Stigmidium fuscatae, Xanthomendoza huculica вперше наведено для Закарпатської області. Calogaya decipiens, Candelariella aurella, C. vitellina, Flavoplaca austrocitrina та Xanthocarpia crenulatella широко поширені на залізобетонних спорудах в межах міста. Circinaria contorta, Protoparmeliopsis muralis, Polyozosia dispersa та Sarcogyne regularis зростають на кам’яних мурах та фундаментах старих будинків. Ботанічний заказник «Ардов» розташований на окраїнах міста Берегове та представлений панонськими дубовими лісами з силікатними відслоненнями. Acarospora fuscata, Circinaria caesiocinerea, Rhizocarpon distinctum, R. geographicum, Trapelia placodioides, Xanthoparmelia conspersa, X. pulla домінують на силікатних відслоненнях на території гори Ардов. Bactrospora dryina, рідкісний епіфітний вид, який є індикатором старовікових дубових лісів, було виявлено на горі Ардов. Лише вісім епігейних видів було виявлено під час цього дослідження. Серед них, Catapyrenium squamulosum, Epiphloea byssina, Peltigera didactyla та Scytinium tenuissimum було виявлено на грунтах на схилі біля озера. Cladonia cenotea, C. fimbriata, C. subcariosa та C. rangiformis було виявлено на ґрунті на схилі гори Ардов. Епіфітні види в межах міста представлені типовими нітрофільними лишайниками.