Ценотичне різноманіття приморської псамофітної рослинності України у фітосозологічному аспекті - ДУБИНА, ДМИТРО ВАСИЛЬОВИЧ; ДЗЮБА, ТЕТЯНА ПАВЛІВНА; ЄМЕЛЬЯНОВА, СВІТЛАНА МИКОЛАЇВНА (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2012)
Приморська псамофітна рослинність України об'єднує ценози, що належать до 47 асоціацій, семи союзів, чотирьох порядків і чотирьох класів: Cakiletea maritimae, Ammophiletea, Festucetea vaginatae та Nerio-Tamaricetea. Вони відзначаються високим ступенем раритетності. Клас Cakiletea maritimae включає чотири асоціації, що належать до першої категорії охорони. У класі Ammophiletea до першої категорії охорони відносяться три асоціації, три – до третьої. Більшість приморських угруповань класу Festucetea vaginatae належать до першої (15 асоціацій), третьої (6 асоціації) та четвертої (6) категорій охорони. З чотирьох асоціацій класу Nerio- Tamaricetea дві мають найвищий синсозологічний статус. Ще одну можна віднести до четвертої категорії охорони. У регіональному відношенні найвищим ступенем рідкісності відзначається приморська псамофітна рослинність Приазовських кіс. Багаті на раритетні асоціації острови Джарилгач та Тендра, Кінбурнська коса, а також приморські території Кілійського гирла Дунаю. Дещо меншою представленістю рідкісних угруповань характеризуються узбережжя Криму, Присивашшя та Північно-Західне Причорномор’я.