Букові праліси національного природного парку «Синевир»: стан та перспективи - УСТИМЕНКО, ПАВЛО МИТРОФАНОВИЧ; ДУБИНА, ДМИТРО ВАСИЛЬОВИЧ; ЗИМАН, СВІТЛАНА МИКОЛАЇВНА; ТЮХ, ЮРІЙ ЮРІЙОВИЧ; ДЕРБАК, МИКОЛА ЮРІЙОВИЧ (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2013)
За визначеними критеріями оцінки натуральності лісових екосистем досліджені букові ліси НПП «Синевир». Встановлено, що ділянки букових лісів за фітоценотичною структурою, таксаційними показниками, спонтанною динамікою та іншими ознаками мають виразний пралісовий характер. Розглянуті загрози буковим пралісам.