Ключові території перспективної екомережі Правобережного Лісостепу України: синфітосозологічний аспект - УСТИМЕНКО, ПАВЛО МИТРОФАНОВИЧ; ДУБИНА, ДМИТРО ВАСИЛЬОВИЧ (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2013)
Автори для території регіону виділили 31 ключову територію національного та 65 ключових територій регіонального рівнів. Їхній рослинний покрив є різноманітним і репрезентативно представлений зональними типами рослинності. Встановлено раритетний фітоценофонд ключових територій національного рівня, який налічує 132 асоціації, та регіонального рівня – 100 асоціацій. Раритетні асоціації проаналізовані за характером асоційованості популяцій домінуючих видів в угрупованні, аутфітосозологічним значенням домінантів, ботаніко-географічним значенням, созологічним статусом та проведена їхня созологічна категоризація. Виявлено, що основними загрозами раритетному фітоценорізноманіттю є фізичне знищення, зміна середовищ та забруднення.