Dicranum viride (Sull. & Lesq.) Lindb. (Dicranaceae) у Вулканічних Карпатах (Україна): поширення та геоботанічна характеристика його угруповань - ФЕЛЬБАБА-КЛУШИНА, ЛЮБОВ МИХАЙЛІВНА; САДИҐОВ, РОСТИСЛАВ ЕЛЬДАРОВИЧ (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2022)
Dicranum viride до цього часу не був предметом окремих досліджень в Україні, а відомості про його фітоценотичну приуроченість були відсутні. Він включений до низки міжнародних природоохоронних документів, а в Україні М.Ф. Бойко відніс його до рідкісних для окремих регіонів. В Українських Карпатах цей вид трапляється більш-менш рівномірно в усіх флористичних районах, окрім Закарпатської низовини та Закарпатського передгір’я. Нами вперше виявлено зростання D. viride у передгір’ї Вулканічного хребта в діапазоні висот 197–212 м н.р.м. В цілому зафіксовано 27 нових знахідок цього виду на Вулканічному хребті в межах висот 195–800 м н.р.м., тоді як до цього часу в літературі було повідомлено лише про дві знахідки. З них 15 знахідок (55,6 %) зафіксовано на камінні, 9 на стовбурах дерев (33,3 %), 3 на колодах (11,1 %). В умовах Вулканічних Карпат на найнижчих відносних висотах свого поширення вид надає перевагу кам’яним субстратам, тоді як згідно з літературними даними в межах Європи він трапляється переважно на стовбурах живих дерев в діапазоні висот 300–1200 м н.р.м. На основі 12 геоботанічних описів описана нова асоціація Dicranetum viridis в межах класу Frullanio dilatatae-Leucodontetea sciuroidis порядку Dicranetalia scoparii, cоюзу Dicrano scoparii-Hypnion filiformis. Dicranum viride трапляється з проєктивним покриттям від 1 до 5 балів (за шкалою Браун- Бланке). Постійним видом в угрупованнях є Hypnum cupressiforme. Найчастіше в угрупованнях на кам’яних субстратах ростуть Homalothecium sericeum, Paraleucobryum longifolium, Schistidium apocarpum, Isothecium alopecuroides. Постійними на корі дерев є Leucodon sciuroides, Orthotrichum patens, Anomodon viticulosus, Pseudanomodon attenuatus. Дана порівняльна характеристика видового складу угруповань з Українських та Польських Карпат. У складі бріоугруповань зафіксовано низку бріофітів, які трапляються переважно у малопорушених або старовікових лісах. До таких належать Leucodon sciuroides, Porella platyphylla, Anomodon viticulosus, Pseudanomodon attenuatus, Orthotrichum patens, Radula complanata, Metzgeria furcata, Frullania dilatata, Isothecium alopecuroides, Ulota crispa. Для збереження генофонду D. viride в Українських Карпатах пропонується створення лісового заказника в околицях м. Ужгород в урочищі Червеницький ліс, де було зафіксовано найбільше його знахідок.