Передумови формування адвентивної фракції лісостепових локальних флор природно-заповідного фонду України - ПЕТРОВИЧ, ОЛЕСЯ ЗІНОВІЇВНА; БУРДА, РАЇСА ІВАНІВНА; ПАШКЕВИЧ, НАТАЛІЯ АНАТОЛІЇВНА; ГОЛІВЕЦЬ, МАРИНА ОЛЕКСАНДРІВНА (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2014)
У просторі між 51˚43′09″ – 48˚23′57″ пн. ш. і 26˚10′00″ – 37˚47′00″ с. д. вивчена адвентивна фракція 13-ти модельних флор ПЗФ. Вони представляють фіторізноманіття Лісостепу в Україні. Передумовами формування адвентивної фракції флори є абіотичні та біотичні фактори екосистеми-реципієнта, на рівні об’єкта ПЗФ: місце у галузевих природних районуваннях, площа, структура угідь, річкові береги, дороги й комунікації, тривалість охорони. На рівні флори головні передумови такі: загальна чисельність видів, частка чужорідних видів та імовірні загрози інвазій з боку прилеглих флор. Виявлено 364 адвентивних види, серед них 90 (25 %) ефемерофітів. Чисельність адвентивних видів у модельних флорах коливалась від 52 до 229, за варіювання загальної чисельності їх від 418 до 1138. Частка адвентивних видів змінювалася з 9 до 28 % за середнього значення 16 %. Без ефемерофітів вона становила 8–26 %, в середньому 14 %. З’ясовано, що чисельність адвентивних видів зростає зі збільшенням чисельності аборигенних видів та загальної їх кількості. Наявна в модельних флорах різноманітність аборигенних видів та їхні угруповання наразі не стали бар’єром проникнення і натуралізації адвентивних видів. Виявлена слабка зворотна кореляція між часткою адвентивних і чисельністю аборигенних видів є підставою для припущення: кількість аборигенних видів, відповідна «виповненій флорі», здатна чинити бар’єр для проникнення видів-оселенців.