Флора пониззя дністерсько-тилігульського межиріччя (Одеська область, Україна) - БОНДАРЕНКО, ОЛЕНА ЮРІЇВНА (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2015)
На основі багаторічних досліджень встановлено сучасний стан флори пониззя межиріччя Дністер – Тилігул. Тут зростають 862 види вищих судинних рослин; переважають гемікриптофіти (51,6 %). Більшість видів флори – представники рудерального (24,0 %) і степового (21,4 %) флороценотипів. У екологічному відношенні переважають ксеромезофіти (34,7 %) та геліофіти (72,0 %). Синантропними рослинами є 51,0 % видів. У межиріччі локалізовано 93,1 % інвазійних видів Північного Причорномор’я. Відмічено місцезростання 66 рідкісних видів. Встановлено, що локальні флори долин лиманів представлені більшою систематичною різноманітністю, ніж флори долин невеликих річок. Частка гемікриптофітів у більшості локальних флор – дещо вища, ніж у флорі межиріччя. Ранг панівних флороценотипів, а також екологічних груп – для більшості локальних флор зберігається. З’ясовано, що флори долин лиманів – менш синантропізовані, ніж флори невеликих річок. Локалітети більшості рідкісних видів представлені на територіях регіональної екологічної мережі.