Нотатки до знахідок судинних рослин в Україні І - Мойсієнко, І.І.; Шиндер, О.І.; Левон, О.Ф.; Чорна, Г.А.; Волуца, О.Д.; Лавріненко, К.В.; Коломійчук, В.П.; Шоль, Г.Н.; Шевера, М.В.; Боровик, Д.В.; та ін. (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2023)
У цьому повідомленні наведено нові дані щодо судинних рослин в Україні. У ньому наведені нові відомості щодо поширення в Україні 58 видів з родів Aconitum, Amaranthus, Anthoxanthum, Artemisia, Asparagus, Cardamine, Carex, Celastrus, Cenchrus, Centaurium, Cerastium, Chenopodiastrum, Clematis, Crassula, Dactylorhiza, Datura, Dichodon, Dipsacus, Dysphania, Equisetum, Eritrichium, Euphorbia, Fritillaria, Gagea, Gentiana, Gladiolus, Glycyrrhiza, Gypsophila, Hedera, Helianthus, Hemerocallis, Heracleum, Iris, Juglans, Lemna, Lilium, Lunaria, Lysimachia, Mercurialis, Nymphaea, Pentanema, Prunus, Pulsatilla, Sagina, Scolochloa, Sedum, Silene, Solanum, Sorghum, Stipa, Thesium, Tribulus та Vitis. Серед них три види рослин є новими для України: Anthoxanthum aristatum виявлений в Чернівецькій області; Eritrichium nanum – в Івано-Франківській та Euphorbia serpens – в автономній республіці Крим, Одеській та Херсонській області. Деякі знахідки стосуються крупних регіонів, що включають декілька областей, зокрема наводиться новий для Правобережжя Дніпра (Crassula vaillantii) та новий для Степової зони України (Pentanema squarrosum) види судинних рослин. Більшість нових знахідок наведено для адміністративних областей України: шість видів наводиться вперше для Черкаської та Закарпатської областей, чотири – Дніпропетровської області, три – Запорізької, Кіровоградської та Чернігівської областей, два – Вінницької, Волинської, Миколаївської, Херсонської та Хмельницької областей, один – Житомирської, Одеської, Харківської областей та АР Крим. Наводяться нові локалітети або підтверджуються сучасними даними знахідки видів судинних рослин в Дніпропетровській, Кіровоградській, Київській, Одеській, Херсонській та Черкаській областях. Також вказуються локалітети ряду рідкісних видів судинних рослин: включених до Резолюції № 4 Бернської конвенції (Thesium ebracteatum), Червоної книги України (Dactylorhiza incarnata, Fritillaria ruthenica, Gladiolus imbricatus, Glycyrrhiza glabra, Lilium martagon, Lunaria rediviva, Pulsatilla patens, Stipa pennata, Stipa tirsa) та ряду регіонально рідкісних видів рослин.