Лишайники, ліхенофільні та близькі до лишайників гриби урочища Теремки: досвід дослідження Національного природного парку «Голосіївський» під час блекауту - Ходосовцев, О.Є. (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2023)
Для урочища Теремки (м. Київ, Україна) наведено список 126 видів лишайників, ліхенофільних та близьких до лишайників грибів з 75 родів, 32 родин, 19 порядків, 8 класів та двох відділів. Лишайники представлені 105 видами, ліхенофільні гриби – 13 видами, а близькі до лишайників гриби (факультативні лишайники або напівлишайники) – 8 видами. Серед них 54 види лишайників, ліхенофільних та близьких до лишайників грибів є новими для Національного природного парку «Голосіївський», 35 видів – новими для Київської області, 10 видів – новими для рівнинної частини України та три види – новими для України. Епіфітні лишайники (101 вид, 84%) переважають у лісовому масиві Теремки. Найбільша кількість трапляється на Quercus robur (72 види), але особливістю урочища є наявність значної кількості вікових дерев Prunus avium, на яких зростає 44 види лишайників. Найпоширеніші лишайники, які знайдені в понад 11 місцезнаходженнях в урочищі Теремки – 19 видів (15%), тоді як більше половини видів (71 вид, 56%) є рідкісними (1–3 місцезнаходження). У лісовому масиві Теремки виявлено вісім індикатоторів екологічної цілісності лісових ценозів – Acrocordia gemmata, Anisomeridium biforme, Bactrospora dryina, Bacidia rubella, Chaenotheca phaeocephala, Chaenotheca trichialis Eopyrenula leucoplaca, Toьлжniniopsis separabilis, що вказує на високу репрезентативність (категорія «В») центральноєвропейських грабово-дубових лісових біотопів. Максимальне різноманіття епіфітних лишайників, ліхенофільних та близьких до лишайників грибів становить 63 види на гектар, що може бути використано як базовий показник для порівняння з іншими лісовими біотопами рівнинної частини України. В роботі обговорюються індикаторні якості епіфітних лишайників.